Rakentamislaki
1.1.2025 lähtien jätetyt luvat käsitellään uuden rakentamislain (RakL) mukaisesti.
Uusi rakentamislupa korvaa rakennusluvan, toimenpideluvan ja ilmoituksen sekä suunnittelutarveratkaisun. Vaikka lupakynnys nousee, ei vielä vuonna 2025 lupakäsittelyssä ole merkittäviä muutoksia esim. lupaliitteiden osalta.
Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL 132/1999) on ollut voimassa vuodesta 2000 lähtien ja sen rakentamista koskevat säännökset korvaa 1.1.2025 voimaan tuleva uusi rakentamislaki (RakL 751/2023). Maankäyttö- ja rakennuslaista voimaan jäävät alueidenkäyttöä koskevat pykälät ja lain nimi vaihtuu alueidenkäyttölaiksi (752/2023). Maankäyttöä ja kaavoitusta koskevat lakiuudistukset ovat valmisteilla. Maankäyttö- ja rakentamisasetus (MRa) muuttuu rakentamislakia tukevaksi asetukseksi.
Rakentamislain säännökset luvan käsittelyaikatakuusta, hiilijalanjälkilaskennasta ja tietomallimuotoisesta luvasta tulevat voimaan 1.1.2026 lähtien. Rakentamista ohjaavat myös voimassa olevat uudet lait rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä ja vastuuhenkilöiden kelpoisuuksista ja vaativuusluokista. Rakentamislakiin liittyvät keskeiset asetukset ovat valmisteilla.
Vuoden 2024 puolella jätetyt lupahakemukset käsitellään maankäyttö- ja rakennuslain mukaan
Ennen 31.12.2024 jätetyt lupahakemukset käsitellään jättämisen aikaan voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Luvasta veloitetaan vuoden 2024 taksan mukaan.
1.1.2025 jälkeen jätetty lupahakemus käsitellään uuden rakentamislain perusteella. Luvasta veloitetaan luvan päätöspäivänä voimassa olevan taksan mukaisesti.
Uusi laki muuttaa rakentamisen luvanvaraisuutta, älä epäröi kysyä neuvoa rakennusvalvonnasta
Asuinrakennukselle tai vapaa-ajanasunnolle vaaditaan aina rakentamislupa. Rakentamislaissa lupakynnys on asetettu aikaisempaa korkeammalle pienten talousrakennusten ja katosten osalta Erillisille alle 30 m² rakennuksille ja alle 50 m² katoksille ei vaadita lupaa, kun ne ovat kaavan, rakentamistapaohjeiden ja rakennusjärjestyksen mukaisia. Luvasta vapautettuja rakennuskohteita ovat mm. pihasauna, autokatos, kesäkeittiö tai varasto. Jos asuinrakennuksen talousrakennuksessa sijaitsee asumista palvelevia välttämättömiä tiloja (ainoa pesutila, pientalon tekniset järjestelmät), voivat ne olla osa asuintiloja ja siten luvanvaraisia. Suunnittelutarvealueelle ja ranta-alueelle rakentaminen vaatii lähes aina poikkeamispäätöksen rakentamisen määrästä riippumatta, kun kyseessä on uusi rakentamaton rakennuspaikka. Olemassa olevan rakennuksen laajentaminen vaatii lain mukaan aina luvan.
Rakentamislaki ei vapauta luvasta vähäisempiä rakennuskohteita. Tällaisia kohteita ovat lain mukaan mm. kiinteistön jätevesijärjestelmä, laituri, aitaaminen ja julkisivun muutostyöt. Voit kysyä rakennusvalvonnasta neuvoa ja ohjeita. Rakentamislain perusteella kunta voi rakennusjärjestyksellään vapauttaa luvasta vähäisiä rakennuskohteita.
Myös luvasta vapautetun rakentamisen on oltava määräysten mukaista
Vaikka rakentaminen ei edellytä lupaa, on rakentamisessa aina noudatettava rakentamismääräyksiä ja lakia. Luvasta vapautetusta rakentamisesta jää pois ainoastaan lupaprosessi. Vastuu lainmukaisen rakentamisen suunnitteluttamisesta ja toteuttamisesta on rakennuttajalla. Rakennuttajan tulee huolehtia riittävän osaamisen ja pätevien asiantuntijoiden hankkimisesta sekä asianmukaisista suunnitelmista. Valmistuotteita hankittaessa on syytä vaatia tuotteen valmistajalta riittävät suunnitelmat ja huomioitava myös muiden suunnitelmien tarve esimerkiksi perustusten osalta.
Rakentajan tulee tuntea rakennuspaikan kaavatilanne, tontin rajat ja onko tontilla rakennusoikeutta
Rakentajan tulee rakentaa kaavanmukaisesti ja tontin rajojen sisäpuolelle. Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden (rakennusoikeus, kerrosluku) mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa asemakaavassa esitetylle rakennusalalle ja istutettavan alueen ulkopuolelle.
Rakennuspaikalla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan, yleiskaavan tai rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, kun sen seinistä vähintään 30 % on avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, ettei rakennusoikeutta ylitetä.
Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa vähäisestikin kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa. Poikkeamisluvan yhteydessä tarkastellaan poikkeamisesta aiheutuvia vaatimuksia, ei välttämättä koko rakentamista. Poikkeamiseen on aina oltava perusteltu syy.
Muista huomioida naapurit
Rakentamisen tulee sijoittua olemassa olevaan pihapiiriin ja riittävälle etäisyydelle naapureista sekä neljän metrin päähän kiinteistön rajasta.
Suunnittelutarvealueilla ja ranta-alueilla tarvitaan lupa rakennettaessa rakentamattomalle kiinteistölle lukuun ottamatta maa- ja metsätaloutta palvelevia pieniä rakennuskohteita siihen osoitetulla alueella.
Luvasta vapautetutkin rakennukset vaikuttavat naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita kirjallisesti ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi. Näin vältytään tilanteilta, jossa rakennusvalvonta joutuu puuttumaan tarpeettomasti luvalliseen rakentamiseen. Tapauksiin, joissa luvaton rakentaminen tarvitseekin luvan, puututaan. Rakennusvalvonta ei myönnä rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei todellisuudessa vaadita.
Pidä huolta turvallisuudesta
Rakennusten, rakennelmien ja autosuojien (autotallit ja autokatokset) tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman tontin rakennuksista että naapurin rakennuksista. Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan.
Jos rakennuksessa on savuhormi, huomioidaan rakennuksen paloturvallisuus sekä etäisyys naapurin rakennuksiin. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille. Rakennuksen tulee olla turvallinen käyttää.
Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa rakentamista, soita tai kysy sähköpostilla ennen kuin ryhdyt työhön!