Siirry sisältöön

Digitointitila Metsäpirttihuone

Metsäpirttihuone

Luovutetun Karjalan entiseen Metsäpirtin kuntaan liittyvää kirjallisuutta, arkistomateriaalia ja esineistöä. Avoinna sopimuksen mukaan.

Digitointitila

Löytyykö nurkista vanhoja videoita, C-kasetteja, LP-levyjä, valokuvia, diakuvia? Mynämäen kirjasto tarjoaa asiakkailleen käyttöön maksuttoman digitointitilan, jossa nämä edellä mainitut aineistot voidaan polttaa levylle tai tallentaa muistitikulle.

Mynämäen pääkirjaston digitointitilassa voit omatoimisesti muuttaa vanhoja videonauhoja, levyjä ja C-kasettien musiikkia tai puhetta digitaaliseen muotoon sekä skannata valokuvia, diakuvia ja negatiiveja. Tallenteet voi polttaa DVD-soittimella DVD-levylle tai CD-levylle. Vaihtoehtoisesti aineiston voi tallentaa tietokoneella esimerkiksi muistitikulle. Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin suora tallentaminen muistitikulle ei ole kirjaston laitteistolla mahdollista.

Digitointitila on tarkoitettu yli 15-vuotiaille asiakkaille, joilla on lainausoikeus Vaski-kirjastoissa. Satunnaisille käyttäjille, joilla ei ole Vaski-kirjastojen kirjastokorttia voidaan myöntää väliaikainen käyttöoikeus todistamalla henkilöllisyys. Digitointilaitteiden käyttö on ilmaista.

Digitointitilassa voi käytössä olevilla laitteilla ja ohjelmilla muuttaa digitaaliseen muotoon 

  • LP-levyjä, C-kasetteja, VHS-kasetteja ja MD-levyjä
  • asiakirjoja, paperikuvia, valokuvia, dioja
  • 35 mm kinonegatiiveja
  • kelanauhoja

sekä muokata kuvia, ääntä ja musiikkia sekä videoita.

Käyttövalmiudet ja tarvikkeet

Käyttäjän pitää hallita tietokoneen peruskäyttö. Ota mukaan digitoitava materiaalisi ja tallentava DVD-levy, muistikku ja/tai SD-kortti. Kirjastosta voi ostaa tallentavia DVD-levyjä (2 euroa/kpl).

Ajan varaus

Palveluun voi varata ajan ottamalla yhteyttä kirjaston neuvontaan joko henkilökohtaisesti, puhelimitse tai sähköpostilla. Digitointitila on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Ensimmäisellä käyttökerralla saat lyhyen opastuksen laitteiston peruskäytöstä. Sen jälkeen työskentelet omatoimisesti. Opastusta annetaan vain laitteiden käytössä. Editointiohjelmiin tutustuminen on käyttäjän vastuulla. Digipisteen opastusaika on pääsääntöisesti ma–pe 12.00–15.00. Ilmoita tilan varauksen yhteydessä, jos tarvitset alkuopastuksen.

Huomaa, että esimerkiksi VHS-videokasetin polttaminen DVD-levylle tapahtuu ns. reaaliajassa (aikaa kuluu niin kauan kuin lähdemateriaali kestää) eli 180 minuutin VHS-kasetin digitointi vie kolme tuntia. Muista myös, että tallentavalle DVD-levylle mahtuu n. 2 tuntia hyvälaaduista videota. Lisäksi tarvitset aikaa DVD-levyn viimeistelemiseen. Tallennus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis puolta tuntia ennen kirjaston sulkemisaikaa. Videokuvan editointiaika kannattaa varata erikseen, koska sekä varsinainen tallennus että editointi vievät runsaasti aikaa. Editointiin emme pysty antamaan opastusta.

Vastuut ja tekijänoikeudet

  • Käyttäjien tulee noudattaa tekijänoikeuksia tallenteiden digitoinnissa. Tekijäoikeuslain mukaan julkistetusta teoksesta saa valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöä varten.
  • Käyttäjä vastaa tietojensa salassa pysymisestä ja tiedostojen tallentamisesta. Käyttäjä sitoutuu korvauksiin, jos laitteille tai ohjelmille tehdään tahallista vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, kun käyttäjä on varannut tilan. Digitointipisteen tietokoneen järjestelmäasetusten muuttaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on kielletty.
  • Käyttäjä sitoutuu ilmoittamaan viat ja ongelmat, joita hän on huomannut laitteistossa.
  • Kirjasto ei vastaa asiakkaan töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden tai verkkoyhteyksien aiheuttamista vahingoista.
  • Epäsiveellisen, väkivaltaisen ja laittoman aineiston käyttö ja katselu on kielletty.
  • Tilan käyttö ei saa häiritä kirjaston muita asiakkaita. Tilaan ei saa viedä ruokia tai juomia. Näiden käyttösääntöjen rikkominen voi johtaa kirjaston it–palvelujen käyttökieltoon.
Takaisin sivun alkuun