Siirry sisältöön

Tietoa Mynämäestä

Sijainti

Mynämäki sijaitsee 30 kilometrin päässä Turusta valtatie 8 varressa. Mynämäki kuuluu Turun talousalueeseen ja on Turun naapurikunta yhteisellä Kuhankuonon rajapyykillä. Uuteenkaupunkiin matkaa on 45 kilometriä ja Raumalle 60 kilometriä.

Mynämäen identiteettitarina

Mynämäen kunta oli mukana Varsinais-Suomen ja Etelä-Savon maakuntien ”Välineitä taajamien elinvoimaisuuteen ja uusiutumiseen” -hankkeessa.
Hankkeessa tarkasteltiin kunnan keskustaajamaa ja etsittiin välineitä elinvoimaisuuden edistämiseen ja uusiutumiseen kestävällä tavalla. Lisäksi hankkeessa kartoitettiin keskustan historiallista luonnetta ja nykytilaa sekä selvitettiin, mitkä elementit, ominaispiirteet ja olosuhteet taajamissa ovat sellaisia, joilla on ollut sekä historiallisesti että nykyaikana erityistä merkitystä yhteiskunnan ja yhteisön kannalta. Tietoa kerättiin arkistoaineistojen lisäksi maastossa valokuvaten ja asukkaita haastatellen.

Kerätyistä tiedoista on koottu Mynämäen identiteettitarina, jota pääset tutkimaan tästä linkistä.

Lisätietoja hankkeesta löytyy Varsinais-Suomen liiton verkkosivuilta.

Vaakuna

Mynämäki-niminen paikkakunta on ollut olemassa ainakin 1500-luvulta lähtien, ruotsinkielistä nimeä Virmo tai Wirmo näkyy jopa 1300-luvun asiakirjoissa.

Uusi Mynämäen kunta perustettiin 1.1.2007, kun vanha Mynämäen kunta ja Mietoisten kunta lakkautettiin.

Uuden kunnan vaakunaksi valittiin Mietoisten vaakuna, jonka on suunnitellut Gustaf von Numers. Vaakunan tunnuksen sanotaan viittaavan kolmeen Suomen historian suurmieheen, joiden elämässä Mynämäki tai Mietoinen on ollut tärkeässä osassa: piispa Maunu II Tavastiin, Daniel Jusleniukseen ja August Ehrensvärdiin.

Pinta-ala

Kunnan kokonaispinta-ala on 536,1 km², josta maapinta-alaa on 519,8 km² ja vesipinta-alaa 16,3 km².

Väestö

Mynämäessä on noin 8000 asukasta. Alla olevista linkeistä näet asukasluvun kehityksen kuukausittain ja ikäryhmittäin.

Asukasluvun kuukausittainen kehitys

Väestönkehitys ikäryhmittäin

Elinkeinot

Palveluelinkeinoista saa toimeentulonsa 58 %, jalostuksesta 31 % sekä maa- ja metsätaloudesta 11 % ammatissa toimivasta väestöstä. Yritystoiminta on pienyritysvaltaista. Kunnassa on noin 550 rekisteröityä yritystä ja elinkeinonharjoittajaa.

Työpaikkamäärän kehitys

Työttömyysasteen kehitys

Teollisuustontit

Kunnan alueella on kaksi teollisuusaluetta. Roukkuli on valtatie 8 varressa ja tonttien koot ovat 3000–8000 m². Mietoisten alueella on noin 3000 m² suuruisia tontteja, joista osalle voi rakentaa asunnon ja työtiloja.

Asuintontit

Kunnalla on runsaasti kaavoitettuja omakoti- ja rivitalotontteja myytävänä ja vuokrattavana eri puolella kuntaa. Lisätietoja tonteista löydät tästä.

Kunnallishallinto ja -talous

Valtuustossa on 35 jäsentä.
Puolueittain paikat jakaantuvat seuraavasti: KESK 14, SDP 8, KOK 7, VAS 4, PS 2.
Veroprosentti vuonna 2019 on 21,00 % .
Lainamäärä vuonna 2018 oli 19,4 milj. euroa, 2.496 euroa/asukas.
Ylijäämä vuonna 2018 oli 8,8 milj. euroa. Ylijäämä johtuu kunnan vesihuoltolaitoksen yhtiöittämisestä kirjatusta myyntivoitosta.

Kuntien yhteistoiminta

Mynämäen kunta osallistuu kuntayhtymien lisäksi kuntien väliseen yhteistoimintaan muun muassa Turun seutukunnan sekä erillisten kuntien välisten yhteistoimintasopimusten puitteissa.

 

 

Takaisin sivun alkuun