Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi toukokuussa 2019 Suomen toisen hallintasuunnitelman EU:n haitallisille vieraslajeille. Suunnitelman avulla ohjataan haitallisten vieraslajien torjunta ensisijaisille torjunta-alueille, joissa lajeja torjutaan kustannustehokkailla torjuntakeinoilla. Uusi hallintasuunnitelma täydentää maaliskuussa 2018 hyväksyttyä edellistä suunnitelmaa. Molemmat suunnitelmat sisältävät lajikohtaisia torjuntatoimia sekä torjuntayhteistyöhön tarvittavia tahoja. Suunnitelmia varten selvitettiin, miten laajasti Suomessa esiintyy EU:n haitallisten vieraslajien luetteloon kuuluvia lajeja ja miten niitä voitaisiin kustannustehokkaimmin torjua. Lisäksi selvitettiin, miten haitalliset vieraslajit pääsevät leviämään Suomeen tahattomasti esimerkiksi tuontitavaroiden ja ajoneuvojen mukana.

Mikä vieraslaji?

Vieraslaji on alueen luontoon alunperin kuulumaton laji, joka on levinnyt ihmistoiminnan mukana. Osa vieraslajeista on haitallisia. Ne syrjäyttävät alueen alkuperäistä lajistoa ja uhkaavat siten luonnon monimuotoisuutta. Merkittävät haitat voivat olla myös terveydellisiä ja taloudellisia. Vieraslajien leviäminen onkin parasta estää hyvissä ajoin.

Vieraslajit ovat ylittäneet luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston ihmistoiminnan seurauksena joko tahattomasti tai tarkoituksella. Yleensä vieraslajit sopeutuvat huonosti uuteen elinympäristöönsä ja tuhoutuvat nopeasti. Joissakin tapauksissa vieraslajit kuitenkin menestyvät, muodostavat lisääntyvän kannan ja vakiintuvat osaksi uutta elinympäristöään.

Ilmoita havainnostasi

Jokaisen kansalaisen ilmoitukset vieraslajeista ovat tärkeitä, sillä tieto levinneisyydestä auttaa suunnittelemaan torjuntatoimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Voit ilmoittaa vieraslajihavaintosi Vieraslajiportaaliin tai Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämään Hatikka-palveluun (ei vaadi rekisteröitymistä).

Takaisin sivun alkuun