Siirry sisältöön

Haravointijätteet maksutta lajitteluasemille ympäri vuoden

Julkaistu

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteen sesonkiaika on parhaillaan menossa, ja lajitteluasemilla voi olla ajoittain ruuhkaa. Topinojalla jätteen tuojien kannattaa huomioida jätekeskuksen muuttuneet ajojärjestelyt. Uudenkaupungin lajitteluasemalla haravointijätteen vastaanottoa on sujuvoitettu, mikä helpottaa asemalla asiointia. 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen kotitaloudet voivat viedä haravointijätteen pienkuormat mille tahansa LSJH:n lajitteluasemalle maksutta ympäri vuoden. Myös risuja ja oksia voi toimittaa lajitteluasemille maksutta. 

Uudessakaupungissa haravointijätteet otetaan vastaan LSJH:n lajitteluasemalla osoitteessa Orinkuja 1; risut ja oksat sen sijaan VSV-Energian toimipisteessä osoitteessa Onkakatu 1. 

Muilla LSJH:n lajitteluasemilla haravointijätteet sekä risut ja oksat otetaan vastaan samassa toimipisteessä. Ne on kuitenkin tärkeä pitää kuormassa erillään, sillä ne lajitellaan asemilla eri paikkoihin. 

Haravointijätteestä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa, risuista ja oksista haketta.

Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt sekä kitketyt kasvit ja kaislat. Kokkosen mukaan haravointijäte kannattaa ensisijaisesti hyödyntää jätteen syntypaikalla eli omassa pihassa. 

– Ruohonleikkurilla voi ajaa ohuen kerroksen lehtiä silpuksi nurmikon päälle. Oksat ja risut taas voi hakettaa ja käyttää kompostin seosaineena tai katteena pensaiden juurilla, Kokkonen vinkkaa. 

Mikäli jätettä ei pysty hyödyntämään omassa pihassa, on oikea osoite lajitteluasema. 

Topinojan lajitteluasema ja jätekeskus

Isosuon lajitteluasema ja jätekeskus

Takaisin sivun alkuun