Talousarviota vuodelle 2025 on valmisteltu syksyn aikana kunnan toimialoilla ja yhdessä luottamushenkilöiden kanssa. Kunnanhallitus on käsitellyt kunnanjohtajan esitystä vuoden 2025 talousarvioksi kokouksessaan 4.11. ja kunnanvaltuuston käsittelyssä talousarvio on maanantaina 11.11. klo 18 alkavassa kokouksessa.
Yleinen maailmantilanne sekä kotimaan taloustilanne ovat monin tavoin painaneet kuntakentän näkymiä matalalle jo muutaman vuoden ajan. Tänä syksynä on onneksi ollut havaittavissa pilkahduksia myönteisemmästäkin kehityksestä ja varovaisesti voimme odottaa talouskasvuakin olevan näköpiirissä lähivuosina.
Vuoden 2025 talousarviota on laadittu vaikeista lähtökohdista ja talousarvion tasapainottaminen on näyttänyt jo tehdyistä toimista huolimatta erittäin hankalalta. On selvää, että kunnan toiminnan laajuutta ja laatua on sopeutettava siten, että tulevaisuudessa talous saadaan tasapainoon.
Mynämäen kunnan talouden tasapainottamista on pohdittu laajalla pohjalla ja hyvällä yhteisellä valmistelulla vuoden 2024 aikana. Talouden tasapainottamisohjelma hyväksyttiin valtuustossa kesäkuussa ja tuolloin sovitut säästötoimet on pääosin viety vuoden 2025 talousarvioon. Talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyvä palvelu- ja kiinteistöverkkoselvitys on käynnissä parhaillaan ja tämän tiimoilta on tarkoitus järjestää kuntalaistilaisuus tammi–helmikuun vaihteessa. Kunnan kaikki palvelut ja kiinteistöt kattava selvitys valmistuu kevättalvella 2025 ja sen perusteella ratkaisuja voidaan tehdä aikaisintaan vuoden 2025 aikana.
Talouden tiukkuudesta johtuen meidän on yhdessä harkittava entistäkin tarkemmin mitä palveluita tuotamme, millä tavalla ja minkälaisella palvelutasolla palveluita järjestetään tai voidaanko jostain luopua. Myös investointitaso on pidettävä seuraavat vuodet erittäin maltillisena, jotta niin rahoitusmenot kuin kokonaislainamääräkin saadaan kestävälle tasolle. Mynämäessä on investoitu viime vuosina voimakkaasti tärkeisiin kohteisiin ja se toki tuntuu niin lainataakassa, korkomenoissa ja poistojen määrässä kuin myös hyvänä, toimivana, tarkoituksenmukaisena ja terveenä kiinteistökantana.
Yhteinen talousarviokeskustelu on syksyn aikana ollut ravistelevaa, mutta samalla vahvasti eteenpäin katsovaa ja yhteisymmärrystä etsivää. Olemme todenneet, että oikotietä talouden tasapainon saavuttamiseen ei ole, vaan meidän on yhdessä löydettävä riittävät ja oikeasuuntaiset toimenpiteet talouden vahvistamiseksi. On selvää, että tasapainottamistoimien etsiminen, sopeuttamistoimista päättäminen ja tehtyjen linjausten toimeenpano tulevat mittaamaan kuntayhteisön sietokykyä ja kuntaorganisaatiomme päätöksentekokykyä.
Kolikon toisena puolena säästöille on tulopohjan vahvistaminen, jota voimme tehdä elinvoiman vahvistamiseen tähtäävillä toimilla, joiden vaikutusten arviointi on vaikeampaa, mutta myös suorilla toimilla, kuten verotulojen lisäämisellä ja asiakasmaksujen korottamisella.
Talousarviovalmistelun yhteydessä harkittiin myös veronkorotusta tuloveroprosenttiin, jotta talousarvio jo vuodelle 2025 olisi saatu tasapainoon. Tuloveroprosentin korotuksesta kuitenkin pidättäydyttiin, mutta talousarvioehdotus sisältää talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti pienet korotukset kiinteistöveroprosentteihin.
Vuoteen 2025 erityisen leimansa antavat keväällä käytävät kuntavaalit ja sen jälkeen uuden valtuuston ja uusien luottamushenkilötoimielinten toiminnan aloitus. Valtuustokauden alussa ollaan aina uuden edessä ja oikean asennon sekä avoimen vuorovaikutuksen löytäminen heti kauden alusta asti on erityisen tärkeää. Strategisen suunnittelun painopisteissä erityistä huomiota kiinnitetään maankäytön ja kaavoituksen tulevaisuusnäkymiin ja elinvoiman vahvistamisen keinoihin.
Vuoden 2024 aikana elinvoimaisuuden edistäminen on jo nostettu kunnan toiminnan keskiöön ja palvelutoimialan ohella Mynämäen kunnan profiilia elinvoimakuntana on tarpeen vahvistaa edelleen. Kunnan tunnettuuden lisäämisellä pyritään vahvistamaan vetovoimaisuutta niin asukkaiden kuin yritystenkin näkökulmasta.
Kunnan uusi brändikäsikirja hyväksyttiin vastikään ja uudella ilmeellä haluamme tulla tunnetuksi Turun seudun maaseutumaisena kuntana, jossa on kattavat palvelut, aito ihmisten yhteisö, elävä ja kehittyvä keskusta sekä runsaasti valinnanvaraa vapaa-ajanviettomahdollisuuksissa. Nostamme esille myönteisessä valossa niin kunnan toimintaa kuin yhdistysten, yritysten ja yksittäisten kuntalaistenkin toimintaa. Tähän työhön tarvitsemme mukaan jokaisen luottamushenkilön ja kuntalaisen!
Talousarvion valmistelu vuodelle 2025 on edennyt hyvässä yhteistyön hengessä. Se ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, sillä talouden haasteiden keskellä koetellaan keskinäistä luottamusta, kykyä yhteistyöhön ja uskoa tulevaisuuteen.
Mynämäki on kaikkien osien ja tekijöiden summa, maaseutu kattavilla mukavuuksilla! Voimme olla kunnastamme perustellusti ylpeitä ja tuoda esille Mynämäen vahvuuksia, missä ikinä liikummekaan. Tehdään tulevanakin vuonna yhdessä työtä entistä viihtyisämmän, persoonallisemman ja historiaansa unohtamatta uudistuvan Mynämäen puolesta. Yksin kunta ei pärjää, mutta yhdessä meissä on valtava voima!
Tulevaisuuteen luottavaisesti katsoen,
Carita Maisila, kunnanjohtaja
Talousarvioesityksen keskeisiä tunnuslukuja:
- tilikauden vuosikate (tulojen ja menojen erotus) + 1,4 miljoonaa euroa
- tilikauden tulos – 988 000 euroa
- investointien kokonaismäärä: 1,4 miljoonaa euroa
Tuloveroprosentti vuodelle 2025: 9,10
Kiinteistöveroprosentit:
- yleinen rakennusten kiinteistöveroprosentti 1,20
- yleinen maapohjan kiinteistöveroprosentti 1,50
- vakituiseen asumiseen käytettävät rakennukset 0,60
- muuhun kuin vakituiseen asumiseen käytettävät rakennukset 1,50
- rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 3,00
- voimalaitosrakennusten veroprosentti 3,10
- tuloverolain 22 §:ssä tarkoitettujen yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0,00.
Talousarvio kokonaisuudessaan löytyy kunnanvaltuuston kokousliitteistä täältä: https://www.mynamaki.fi/kunta-ja-hallinto/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat/