Siirry sisältöön

Vieraslajit aiheuttavat haittaa ja uhkaavat luonnon monimuotoisuutta

Julkaistu

Mynämäen kunnan ympäristönsuojelun toiminta-alueella (Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Rusko) on tullut paljon vieraslajeihin liittyviä yhteydenottoja. Vieraslajit ovat lajeja, jotka ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan seurauksena ylittävät luontaiset leviämisesteet, kuten meret ja vuoristot. Vieraslajikasveja levitetään tarkoituksella erityisesti puutarha- ja viljelykasveina, mutta ne voivat päätyä uusille alueille tahattomasti esimerkiksi taimimateriaalin tai maa-ainesten mukana.

Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Vieraslajien torjunta voi aiheuttaa mittavia ja kalliita toimenpiteitä.

Kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluu 39 lajia, joista tutuimpia ovat varmasti kurtturuusu ja komealupiini. Kansallisessa vieraslajiluettelossa olevan lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Kiinteistön omistajan tai haltian vastuu

Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava omalla kiinteistöllään esiintyvien vieraslajien hävittämisestä. Puutarhassa tai muualla kiinteistön alueella kasvavat vieraslajit on hävitettävä ja niiden leviäminen estettävä. Huomio myös, että hävität vieraslajit niin, ettei esim. itämiskykyisiä kasvinosia voi säilyä. Vieraslajien lajitteluohjeet löytyvät Lounais-Suomen jätehuollon sivuilta ja ohjeistuksen mukaan pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla lajitteluasemilla veloituksetta.

Kunnan vastuulla ovat kunnan omistamilla kiinteistöillä esiintyvät vieraslajit.

Vieraslajit.fi-sivusto

Vieraslajit.fi-sivustolla on kattavasti tietoa vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta ja torjumisesta.

Artikkeli puutarhan vieraslajeista (https://vieraslajit.fi/ajankohtaista/i-7697 )

Anne Parikka
ympäristötarkastaja

Lähteet:
vieraslajit.fi
Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta

Takaisin sivun alkuun